Alles wat je wilt weten over: de cordring
De cordring is een gebruiksvriendelijk alternatief voor de grote navelklem. Voor de zorgverlener is deze gemakkelijk te hanteren, voor de pasgeboren baby is het fijner voor de kwetsbare huid en voor de ouders zit de grote klem niet in de weg met de verzorging de eerste dagen na de geboorte. Beschikbaar in de latex en latex vrije variant en hier te koop.
Tijdens de zwangerschap krijgt het kindje zuurstof en voedingstoffen door de navelstreng via de placenta. De afvalstoffen worden via de navelstreng weer terug naar de moeder gebracht zodat deze via haar weer kunnen worden afgevoerd. Na de geboorte van het kindje is deze verbinding niet meer nodig en zal de navelstreng stoppen met kloppen. Direct na de geboorte is de navelstreng vol met bloed, dik en blauw/paars van kleur. Na het uitkloppen is deze wit en dun en zal deze langzaam beginnen in te drogen. Een ingedroogde navelstreng is nog dunner, zwart en hard (en ruikt soms een beetje). Als hij goed genoeg is ingedroogd en er een klein litteken is ontstaan (de navel) zal de navelstreng afvallen, dit gebeurd op z'n vroegst na een paar dagen en maximaal na een week of 2. De meeste ouders willen de placenta niet aan de baby laten totdat deze navelstreng er af valt (lotus geboorte). Dan is het nodig om de navelstreng dicht te maken voordat deze wordt doorgeknipt of afgenaveld zoals dit wordt genoemd. Voorheen gebeurde dit met een harde klem van zo'n 5 cm, welke best in de weg zit met zo'n mini luier en klein buikje.
Een alternatief is de cordring, dit is een klein ringetje wat je als een soort elastiekje om de navelstreng heen kan doen waardoor deze ook veilig is afgedicht en de klem niet nodig is of in de weg zal zitten. De cordring lijkt best nog wel groot, dit komt door het label wat er aan vast zit. Nadat hij is geplaatst door de verloskundige of arts wordt dit label er afgeknipt en blijft er alleen een klein elastiekje om het stukje navelstreng over.
Een cordring is ook duurzamer aangezien deze is gemaakt van natuurrubber (latex of non-latex) versus een grotere plastic harde klem. Verder lijkt het in de praktijk minder huidklachten te geven bij het kindje en ervaren ouders het als fijner. Bij problematiek bij de baby is een navellijn bij een cordring vaak langer mogelijk dan bij een navelklem.
Bijna alle zorgverleners werken inmiddels met de cordring, maar je zou iemand kunnen treffen die er nog niet gewend is om mee te werken. Belangrijk is wel dat het navelstrengetje niet te kort wordt afgeknipt omdat de cordring bij het indrogen dan te dicht bij de huid van de baby terecht komt. Bij extreem dikke of dunne navelstrengen zou het in uitzondering kunnen gebeuren dat een cordring niet geplaatst kan worden. Ook indien er met spoed afgenaveld moet worden kiezen zorgverleners voor de snelste route, dat is niet altijd de cordring.
Goed dus om even te checken of jou zorgverlener hier bekend mee is en wat er in jou kraampakket zit, meestal is dit nog een klem. Wil je liever een cordring? Dan moet je deze zelf bestellen of een (natuurlijk) kraampakket kopen zoals hier dan is hij automatisch inbegrepen! Vergeet de cordring niet mee te nemen naar het ziekenhuis als je daar bevalt, de meeste ziekenhuizen werken met een klem.